Uddannelsesudvalg for biokemikere (UUFB) er nedsat af DSKB og er et selvstændigt udvalg, der har til opgave at varetage den postgraduate uddannelse for biokemikere ved klinisk biokemiske afdelinger i Danmark.
Udvalget består af 7 medlemmer, heraf 1 speciallæge i klinisk biokemi. Udvalget har en forperson, en sekretær og en kasserer. Medlemmer vælges for en periode på 4 år med mulighed for forlængelse én gang. Nye medlemmer vælges af udvalget. Ny forperson skal godkendes af DSKBs bestyrelse.
Udvalget mødes 4 gange årligt, hvoraf 3 møder er online, mens det sidste er et fysisk 2-dages møde.
Udvalget har følgende opgaver:
- Varetagelse af den postgraduate uddannelse til specialist i klinisk biokemi for biokemikere ansat på klinisk biokemiske afdelinger i Danmark. Denne opgave består i løbende at sikre, at uddannelsen er opdateret og tidssvarende, samt følger gældende krav i henhold til den europæiske guideline for klinisk biokemiske specialister. Dette indebærer at sikre at gennemførelse af uddannelsen lever op til kravene for indmeldelse i EC4-registeret i EU. Den altid gældende målbeskrivelse, som er en revideret version af ”Betænkning fra det af Dansk Selskab for Klinisk Kemi nedsatte uddannelsesudvalg for kemikere om videreuddannelse inden for klinisk kemi” af 1974”, kan findes på DSKB.dk.
- Varetagelse af kontakt og kommunikation mellem DSKB og interessenter i denne uddannelse, fx Sundhedsstyrelsen, i det omfang, som DSKB anmoder herom.
- Planlægning og afholdelse af kurser målrettet biokemikere på specialistuddannelsen.
- Planlægning og afholdelse af fælleskurser med læger i hoveduddannelse i klinisk biokemi i samarbejde med Uddannelsesudvalg for læger (UUFL).
- Varetagelse af det praktiske i forhold til kursusafholdelse, fx booking af kursussted, opkrævning af kursusgebyr samt udformning af budget.
- Udvikling af nye kurser med relevans for nutidige/samtidige og fremtidige problemstillinger inden for den kliniske biokemi for at sikre, at uddannelsen løbende er ajour.
Varetager uddannelsesopgaver vedrørende foreningens andre medlemmer end lægelige.
Navn Funktion Indtrådt i udvalget
Eva Greibe Formand 2022
Louise Helskov Jørgensen Sekretær 2019
Lasse Kristoffer Bak Kasserer 2023
Jesper Revsholm Lægeligt medlem 2020
Signe Törang 2024
Natasja Leth Bergholt 2023
Marianne Bergmann 2023
Send mail til formand for Uddannelsesudvalg for Biokemikere her.
Regler for sammensætning af Uddannelsesudvalg for Biokemikere
Uddannelsesudvalg for Biokemikere består af en formand, en kasserer, en sekretær, samt yderligere 4 medlemmer. Et af medlemmerne skal være speciallæge i klinisk biokemi. Udvalget er selvsupplerende og medlemmer udpeges for en 4 års periode med mulighed for genvalg én gang. Det tilstræbes, at de forskellige regioner så vidt muligt er repræsenteret samt at gruppen er bredt sammensat erfaringsmæssigt. Alle medlemmer (både nye og gengangere) skal godkendes af DSKB’s bestyrelse. Fordelingen af poster i Uddannelsesudvalg for Biokemikere håndteres af medlemmerne selv, dog skal valg af formand og kasserer godkendes af DSKB’s bestyrelse.
Forløbet af den postgraduate specialistuddannelse er beskrevet i “Målbeskrivelse: Specialistuddannelse for biokemikere indenfor klinisk biokemi”.
I samarbejde med vejleder udarbejdes en plan for uddannelsesforløbet, som strækker sig over mindst 5 år. Der kan under uddannelsesforløbet være tale om ansættelse på flere klinisk biokemiske afdelinger.
Under forløbet skal der som minimum gennemgås ti kurser. Der kan vælges blandt kurser fra kursusprogrammet udbudt af DSKB, hvoraf syv er obligatoriske. To kurser kan vælges uden for kursusprogrammet, men skal godkendes af Uddannelsesudvalg for Biokemikere.
Under uddannelsesforløbet skal biokemikeren gennemføre et projekt. Resultaterne herfra skal publiceres som en original artikel i et internationalt anerkendt tidsskrift. Endelig skal biokemikeren deltage i mindst én international eller national kongres med foredrag eller poster.
Indskrivning på specialistuddannelsen
Indskrivningsskemaet skal udfyldes med detaljer om uddannelse, ansættelse, vejleder og planlagt projektforløb, og underskrives af biokemiker og vejleder.
Indskrivningsskema til specialistuddannelsen
For information om kurserne, se menuen “Kurser under Specialistuddannelsen”.
Specialistansøgningen efter gennemført uddannelse:
Ansøgningsskemaet udfyldes og sendes til formanden for Uddannelsesudvalg for Biokemikere sammen med dokumentation for deltagelse i kurser og konference, publikationen og kompetencekortet.
Ansøgningsskema efter gennemført uddannelse
Man kan som specialist i klinisk biokemi blive optaget i The Register of Specialists in Laboratory Medicine med ret til at bære titlen “European Specialist in Clinical Chemistry and Laboratory Medicine”, forkortet EuSpLM.
Målbeskrivelse for specialistuddannelse for Biokemikere inden for klinisk biokemi
Udgivet af Uddannelsesudvalg for Biokemikere under Dansk Selskab for Klinisk Biokemi
Version 5.1. Gældende fra 1. januar 2022
Indledning
Denne målbeskrivelse beskriver kravene til den postgraduate uddannelse af biokemikere inden for klinisk biokemi med henblik på opnåelse af specialistanerkendelse.
Uddannelsesudvalg for Biokemikere under Dansk Selskab for Klinisk Biokemi (DSKB), har af flere omgange revideret den oprindelige målbeskrivelse for specialistuddannelsen for Biokemikere: ”Betænkning fra det af Dansk Selskab for Klinisk Kemi nedsatte uddannelsesudvalg for kemikere om videreuddannelse indenfor klinisk kemi” af 1974.
Denne revision til version 5, som er gældende fra 1. januar 2022, er påkrævet for at leve op til målene i The European Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine (EFLM) europæiske Syllabus [1] og mål til Common Training Framework (CTF) [2]. At den danske specialistuddannelse lever op til de europæiske mål, er en forudsætning for at specialistuddannelsen med tiden kan blive formelt godkendt af de nationale sundhedsmyndigheder.
Nyt i målbeskrivelsen version 5 i forhold til version 4
I denne version af målbeskrivelsen er der lagt vægt på at specialistuddannelsen i videst muligt omfang lever op til målene i EFLM’s europæiske Syllabus [1] og mål til Common Training Framework [2], der sikrer, at godkendte specialister i klinisk biokemi kan tage arbejde i andre EU lande. Et af de nye elementer, der er indført i målbeskrivelsen, er en række læringsmål, der skal dokumenteres via logbog eller kompetencekort. Desuden er flere kurser gjort obligatoriske, for at sikre at specialistuddannelsen bibringer Biokemikeren en bred faglig indsigt i specialet klinisk biokemi og en indsigt i de andre laboratorieområder på hospitalerne.
I version 5.1. fra september 2023 er der tilføjet en detaljeret beskrivelse af processen omkring godkendelse af specialistansøgning under punktet ‘ Godkendelse som specialist i klinisk biokemi’. Der er ingen ændringer af praktisk betydning for opnåelse af specialistuddannelsen.
Overgangsordning
Biokemikere der er indskrevet efter 1. januar 2022 følger version 5 af målbeskrivelsen. Biokemikere, der er indskrevet op til to år før ikrafttrædelse af version 5 af målbeskrivelsen, kan vælge frivilligt om man vil følge version 4 eller version 5.
I forbindelse med overgangsordningen kan publikationer udført under en ansættelse på en klinisk biokemisk afdeling, men før indskrivning på specialistuddannelsen, overføres til specialistuddannelsen.
Fra målbeskrivelse version 5 skal publikationer være udført under uddannelsesforløbet.
Udvalgets opgaver og funktioner
Uddannelsesudvalg for Biokemikere varetager uddannelsesopgaver vedrørende biokemikere i DSKB. Kommissorium og udvalgets medlemmer kan ses på www.DSKB.dk > Uddannelse > Uddannelsesudvalg for Biokemikere.
Formål med specialistuddannelsen
Specialistuddannelsens hovedformål er, at Biokemikere der ansættes med varierende naturvidenskabelig baggrund, i løbet af uddannelsesforløbet opnår den nødvendige brede faglige indsigt, der skal til for at udføre sine opgaver på højt specialiserede klinisk biokemiske hospitalslaboratorier.
Specialistuddannelsen lever op til europæiske krav fra European Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine (EFLM) [1, 2] og danner dermed grundlaget for at uddannelsen kan godkendes af de nationale sundhedsmyndigheder.
I løbet af videreuddannelsen opnår Biokemikeren overordnede kompetencer så Biokemikeren bl.a. kan udfylde følgende roller og forpligtelser:
- Har tilegnet sig opdateret viden til at understøtte evidensbaseret praksis.
- Evner at arbejde i et klinisk miljø og kan guide i valg af diagnostik og fortolke diagnostiske resultater.
- Kan lede og supportere forskning og udvikling og implementere nye teknologier.
- Kan påtage sig ansvar for patientsikkerhed gennem bl.a. kvalitetssikringsprogrammer og audit.
- Er involveret i uddannelse og undervisning.
Uddannelsen
Adgangskrav
Biokemikeren skal være ansat på en klinisk biokemisk afdeling der er akkrediteret efter ISO 15189 eller arbejder efter et andet passende kvalitetsstyringssystem. Det er et krav, at Biokemikeren er medlem af DSKB.
Biokemikeren skal have gennemgået en naturvidenskabelig kandidatuddannelse, f. eks. som cand.scient., cand.polyt. eller cand.pharm.
Uddannelsesforløbet
Uddannelsesforløbet skal strække sig over mindst 5 år, men skal være afsluttet inden for 10 år.
Under forløbet skal der som minimum gennemgås ti kurser. Der kan vælges blandt kurser fra kursusprogrammet udbudt af DSKB, hvoraf syv er obligatoriske.
I løbet af uddannelsen skal en række specifikke kompetencer registreres og dokumenteres systematisk gennem logbog eller kompetencekort. Eksempel på kompetencekort med minimumskrav for kompetencer kan ses på: www.dskb.dk > Uddannelse > Uddannelsesudvalg for Biokemikere > Specialistuddannelse.
Der kan under uddannelsesforløbet være tale om ansættelse på flere afdelinger.
Udvalget kan godkende, at et eller flere af de valgfrie kurser erstattes af tilsvarende danske eller udenlandske kurser. Dette vurderes og afgøres i hvert individuelt tilfælde af udvalget (Se “Andre kurser”).
Etablering af uddannelsesforløbet
Når uddannelsesforløbet etableres, udfyldes et indskrivningsskema (se www.DSKB.dk > Uddannelse > Uddannelsesudvalg for Biokemikere > Specialistuddannelse) med detaljer om uddannelse, ansættelse og vejleder. Skemaet underskrives af ansøger, vejleder og afdelingsledelse og sendes til formand for Uddannelsesudvalg for Biokemikere. Formålet med skemaet er at synliggøre, at uddannelsesforløbet følges, samt at sikre, at man prioriteres korrekt, når man tilmelder sig DSKB-kurser, hvor der gives fortrinsret til personer, der følger specialistuddannelsen.
Læringsmål
Under uddannelsen skal en række læringsmål opnås, enten gennem introduktionsforløb i laboratoriet, kurser eller sidemandsoplæring. Følgende læringsmål skal som minimum opnås og dokumenteres via kompetencekort eller logbog:
- Gennemført lokalt introduktionsforløb.
- Validering af analyse inkl. valideringsrapport.
- Etablering af kvalitetssikring for analyse.
- Håndtering af interne og eksterne kontrolsystemer.
- Projektledelse af udviklings- og/eller forskningsprojekt.
- Første- eller sidste forfatterskab på minimum én publikation i et internationalt peer reviewed tidsskrift.
- Præsentation af videnskabelige resultater på en kongres/konference, nationalt eller internationalt.
- Vejledning af kolleger.
- Undervisning, internt i afdelingen eller eksternt
- Ledelse, f.eks. faglig ledelse.
- Dialog med kliniske afdelinger.
- Etablere et eller flere specialistområder, hvor man har fagligt ansvar.
Kursusprogram
Kursusprogrammet udarbejdes delvist i samarbejde med Uddannelsesudvalg for Læger og revideres løbende. Kurserne vil typisk være på 15 – 20 lektioner og strække sig over to – tre dage.
Obligatoriske kurser
De obligatoriske kurser lever op til EFLM’s syllabus [1] med henblik på at dække teori, metoder, apparatur, sygdomslære, diagnostik, præanalytiske forhold, kvantiteter og deres biologiske variation, fejlkilder og inddragelse af tekniske og/eller patientcases, hvor det er relevant.
Følgende obligatoriske kurser udbydes af Uddannelsesudvalg for Biokemikere:
- Organisation og ledelse
- Metodevalidering
- Kvalitetsstyring
- Hæmatologi
- Biokemisk Sygdomsdiagnostik
- POCT og Præanalyse
- Introduktion til laboratoriemedicinske specialer og IVF
Valgfrie kurser
Følgende valgfrie kurser udbydes af Uddannelsesudvalg for Biokemikere i samarbejde med Uddannelsesudvalg for Læger:
- Koagulation og Hæmostase
- Endokrinologi
- Farmakologi og toksikologi
- Molekylær biologi
- Onkologi
- Forskning
Andre kurser
For at kurser fra andre udbydere kan godkendes til specialistuddannelsen, skal kurset som minimum have fagligt niveau og omfang svarende til DSKB-kurser, det vil sige 15 – 20 lektioner med relevant indhold. Kurset skal omhandle emner inden for klinisk biokemi eller de roller, der er beskrevet i målbeskrivelsen. Findes der et DSKB-kursus, der dækker det samme emne, skal det eksterne kursus bibringe et væsentligt fagligt løft.
Hvis det drejer sig om emner, hvor det med rimelighed kan forventes, at ansøgeren som biokemiker på en klinisk biokemisk afdeling har en basisviden inden for emnet, skal det eksterne kursus bibringe et væsentligt fagligt løft.
Eksterne kurser skal godkendes af udvalget. Det anbefales at få forhåndsgodkendt eksterne kurser, så der ikke senere opstår tvivl om, hvorvidt kurset er relevant at tage i forbindelse med specialistuddannelsen. På DSKB’s hjemmeside findes en liste over kurser, der er forhåndsgodkendt.
Vejlederfunktionen
Vejlederen skal være en Biokemiker, der er specialist i klinisk biokemi eller en Speciallæge. Vejleder godkendes af Uddannelsesudvalg for Biokemikere i forbindelse med indskrivning på specialistuddannelsen.
Vejlederen, der er ansvarlig for uddannelsesforløbet, vil som hovedregel være ansat på uddannelsesstedet.
Uddannelsessteder
Som uddannelsessted kan godkendes klinisk biokemiske afdelinger, hvor der er ansat mindst én speciallæge eller én specialist i klinisk biokemi.
Godkendelse som specialist i klinisk biokemi
Den formelle godkendelse af specialistansøgningen foretages af Uddannelsesudvalg for Biokemikere, på vegne af DSKB, efter vurdering af skriftlig ansøgning. Ansøgningsskema findes på www.DSKB.dk > Uddannelse > Uddannelsesudvalg for Biokemikere > Specialistuddannelse eller kan fås ved henvendelse til udvalgsformanden. Dokumentation for gennemførte kurser, opnåede læringsmål (kompetencekort), ansættelsesforhold, videnskabelig publikation og kongres- deltagelse med præsentation skal være vedlagt ansøgningen.
Formanden for Uddannelsesudvalg for Biokemikere fremsender bekræftelse på modtagelse af ansøgningen til ansøgeren. Ansøgeren kan forvente svar inden for 8 uger. Ansøgningerne vurderes af to medlemmer af udvalget, der udpeges ad-hoc til at være ansvarlig for sagsbehandling vedrørende specialistansøgninger. Vurderingen foretages med baggrund i denne målbeskrivelse, således at det sikres, at krav til kurser, læringsmål, kongresdeltagelse, ansættelsesbaggrund og videnskabeligt arbejde er opfyldt. Der udarbejdes en skriftlig indstilling på baggrund af ansøgning og tilhørende dokumentation. Indstillingen afsluttes med en samlet konklusion, hvoraf det skal fremgå, hvorvidt sagsbehandlerne indstiller ansøgeren til godkendelse. Indstillingen behandles efterfølgende af udvalget.
Såfremt ansøgningen kan godkendes, gælder den dato ansøgningen er modtaget, som dato for specialistanerkendelse. Dette vil fremgå af meddelelse til ansøger fra udvalgsformanden.
Såfremt ansøgeren ikke opfylder specialistuddannelsens krav, skal indstillingen indeholde en detaljeret vurdering af ansøgning, således at det klart fremgår, hvad der måtte mangle for en godkendelse.
Der udstedes et specialistbevis på både dansk og engelsk, som underskrives af DSKB’s formand og formand for Uddannelsesudvalg for Biokemikere.
Den danske specialistuddannelse lever op til EFLM og EU’s regler om Common Training Framework, der skal sikre arbejdskraftens fri bevægelighed i unionen. Som godkendt specialist i klinisk biokemi er det muligt at blive optaget i EFLM’s EuSpLM register og blive EU godkendt specialist. Information om optagelse i EuSpLM registret, Kan findes her: https://www.eflm.eu/. Optagelse i registret er forbundet med omkostninger, som ansøger afholder.
Referencer
- Jassam, N., et al., The European Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine syllabus for postgraduate education and training for Specialists in Laboratory Medicine: version 5 – 2018. Clin Chem Lab Med, 2018. 56(11): p. 1846-1863.
- Wieringa, G., et al., A proposed Common Training Framework for Specialists in Laboratory Medicine under EU Directive 2013/55/EC (The Recognition of Professional Qualifications). Clin Chem Lab Med, 2021. 59(3): p. 505-512.
Målbeskrivelsen til print:
Se Målbeskrivelsen for specialistuddannelse for biokemikere version 5 her (fra 2022)
Se Målbeskrivelsen for specialistuddannelse for biokemikere version 4 her
Bilag 1: Eksempel for introduktionsforløb
Bilag 2: Kompetencekort
Bilag 3: Registreringsskema til logbog